keskiviikko 29. elokuuta 2012

Min intervju i Hufvudstadsbladet

Foto: Cata Portin. Sire Sasa kom till arenan i sina egenhändigt konstruerade kläder. Bakom honom till höger står Frida Höglund som hoppades träffa sin bror inne på området.
Foto: Cata Portin. Anni Heikkinen (tv) och Ronja Heiniemi från Uleåborg siktade på att få komma allra längst fram på konserten.

Hängivna Gaga-fans fyllde Helsingforsarenan

Utanför arenan började Lady Gagas fans samlas redan tidigt på måndagen. Två långväga besökare som också var tidigt på plats är Anni Heikkinen och Ronja Heiniemi, båda uppklädda i passande utstyrsel för att matcha stjärnans extravaganta klädstil.
 
Henrik O. Jansson
Publicerad:
27.8.2012 19.28
Uppdaterad:
28.8.2012 12.51

– Jag kom klockan åtta från med nattåget från Uleåborg, och hon mötte mig vid tåget, säger Ronja Heiniemi.

– Vi kommer att stå i Monster Pit, säger Anni Heikkinen, och syftar på den del av arenan där publiken kommer som allra närmast artisten, mitt i själva scenshowen.
Dit får bara några hundra utvalda komma, och det hjälper förstås om man är hängiven och har klätt sig passande som de båda vännerna. Anni Heikkinen har en svart skinnväst med texten "Heavy Metal Lover" på ryggen, svartfärgad lugg i annars blont hårsvall och avklippta nitade läderhandskar. Ronja Heiniemi har ett halsband av metallpärlor som strålar ut över hela överkroppen och i öronen hänger blanka kors av metall.

Lady Gaga har inte släppt något nytt album eller singlar sedan Marry the Night kom från plattan Born this Way förra året.

– Men vi hoppas att hon spelar något från den kommande skivan, säger Anni Heikkinen.
Namnet på den blir Artpop och den släpps under nästa år enligt planen. Lady Gaga har besökt Finland två gånger tidigare, under 2009 och 2010. Båda de gångerna fanns Sire Sasa från Helsingfors i publiken. Han står förväntansfull utanför arenan med en svart krona på huvudet och iförd fotsid vit kåpa med röda bårder som formar ett kors på framsidan. Precis som sin idol är det ett artistnamn han använder.

– Jag gör mina egna kostymer också. Den här kronan har jag lagt kanske femton timmar på, och åtta på rocken, säger han. Dessutom gör han egna videor till idolens ära och lägger ut på nätet.
Även om många är utklädda är det få som har gått så långt som Sire Sasa i sina ansträngningar. Strax bakom honom i kön står Frida Höglund från Esbo. I jämförelse är hennes svarta rosett i håret ganska blygsam.

– Jag är ett fan, men inte extremt stort. Edge of Glory är min favoritlåt, och de mest inbitna tycker kanske den är lite för mainstream, säger hon.

Lady Gaga, eller Stefani Germanotta som hon egentligen heter, kommer från New York och har sålt uppskattningsvis 65 miljoner skivor, av vilka cirka 13 miljoner är album.
På måndagen var det så gott som slutsålt till såväl måndagens som tisdagens konserter, vilket betyder att ungefär 20 000 personer kommer att ha sett The Born this Way Ball som turnén kallas när Gaga drar vidare med sitt hov mot Stockholm och Köpenhamn. Turnén som började tidigare i år är tänkt att pågå ända in under 2014.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti