torstai 23. helmikuuta 2012

Telephone-musiikkivideo teosanalyysi

Sire Sasa 24.2.2011

Tein tämän teosanalyysin koulutyönä taidehistorian kurssille. Tarkoituksena oli tehdä analyysi jostakin kuvataiteen teoksesta, elokuva-analyysin tekeminen oli kielletty, mutta käytin porsaanreikää, opettaja ei muistanut kieltää musiikkivideota.


Telephone (musiikkivideo)
Lady Gaga

Objekti (mikä tahansa) on taideteos, jos ja vain jos on olemassa taiteilija, joka pitää sitä omana taideteoksenaan. Lady Gaga sanoo itse olevansa performanssitaiteilija, ja performanssin sai valita teosanalyysinsä kohteeksi. Musiikkivideota ei erikseen kielletty.


  Video sensuroimattomana (katseluun tarvitaan Youtube-tili):
Videon sensuroitu versio, joka on näkyvillä kaikille:

Deskriptio

Tekijät: Lady Gaga (artisti, musiikkivideon käsikirjoittaja), Jonas Åkerlund (musiikkivideon käsikirjoittaja ja ohjaaja)
Teoksen nimi: Telephone
Valmistumisaika: 11.3.2010
Teoksen laatu: Musiikkivideo
Mitat: Tarkkuus: 1080 × 720 p, kuvasuhde: 16:9, pituus: 9 minuuttia 31 sekuntia
Signeeraus: Lady Gaga
Teoksen sijaintipaikka ja omistaja: Youtube, LadyGagaVEVO


Muotoanalyysi

Muodot: Realistiset muodot, sillä kyseessä on videokuva, joka toisintaa todellisuutta suhteellisen realistisesti.

Värit: Teoksessa on hyvin kirkkaat ja räikeät värit, puhdasta ja kylläistä sinistä, keltaista ja punaista näkyy runsaasti. Päävärit luovat hieman iloisen ja lämpimän tunnelman. Alun vankilakohtauksessa on kylmä vihreä yleissävy, joka luo kalsean ja ahdistavan tunnelman. Los Angelesin taivas vaikuttaa harmaalta ja hieman kylmältä. Kuvan yleissävy muuttuu vasta videon puolessavälissä, kun Honey Bee vapauttaa Lady Gagan vankilasta ja hakee tämän kirkkaan kelta- ja punasävyiseen autoonsa. Myös vasta tässä vaiheessa Gagan hiusten väri muuttuu pirteän keltaiseksi. Värimaailma muuttuu totaalisesti kun siirrytään vankilasta Diner-kahvilaan. Honey Beellä on kokokeltainen asu hattua myöten ja Gagalla keittiön puolella on keltaiset hiukset, pinkkiä huulipunaa, sinistä luomiväriä ja vaaleansininen päähine. Hetkeä myöhemmin Honey Beellä on myös sininen takki, minkä jälkeen he tanssivat Amerikanlippukuvioisissa asuissa. Videon pääväreiksi voisi kuitenkin nostaa sinisen ja keltaisen, kuten Ruotsin lipussa. Ohjaaja Jonas Åkerlund kun on ruotsalainen ja hänen ja Lady Gagan edellinen yhteistyövideo, Paparazzi, jonka minielokuvamaista tarinaa Telephone-video jatkaa, on myös sinikeltasävytteinen.


Sisältöanalyysi

Videosta löytyy paljon ihmisiä, tarkemmin 59 henkilöä; pääroolit, tanssijat, statistit, stuntit. Videolla esiintyy myös yksi koira (tanskandoggi). Esineitä on lukematon määrä, tuotesijoittelusta intertekstuaalisiin viittauksiin. Huomattavimpina mainittakoon monenlaiset puhelimet: LG-kännykkä, Gagan puhelinhatussa olevat kaksi Trimphone-replikaa, Honey Been käyttämät kolme eriväristä lankapuhelinta (vihreä, valkoinen, punainen), sekä Pussy Wagon-niminen auto, joka on viittaus Quentin Tarantinon Kill Bill-elokuvaan, jonka naispäähenkilö ajaa samaisella kulkuneuvolla. Näiden lisäksi videolla näkyy paljon ruokaa, kuten sandwichejä, vohveleita ja hunajaa, munia ja pekonia ym. Ja tietenkin erityismaininnan arvoisia ovat moninaiset ekstravagantit asukokonaisuudet, joita näemme erityisesti Gagan, mutta myös Honey Been yllä.

Video alkaa maisemakuvista Los Angelesissa. On pilvinen päivä laitakaupungilla, vankilan piikkilangoin varustetut aidat näkyvät heti ensimmäisestä kuvasta lähtien. Lady Gaga tuodaan kahden vanginvartijan saattelemana Prison for bitches-naisvankilaan. Hänellä on yllään vankilavärityksinen, eli mustavalkoraidallinen korkeilla olkatoppauksilla varustettu mekko, sekä kissamaiset aurinkolasit. Vartija ottaa hänen aurinkolasinsa heidän kävellessään pitkin käytävää muiden vankien huudellessa solvauksiaan. Lady Gaga työnnetään vankiselliin, missä hänen mekkonsa riisutaan. Vartijat lähtevät pois ja sulkevat kalterioven.
                 Lady Gaga tuodaan vankilan ulkoilukentälle, jossa vangit nostelevat painoja ja kuljeksivat ympäriinsä. Gaga on kiedottu paksuihin kahleisiin ja hänellä on silmillään palavista savukkeista valmistetut aurinkolasit. Hän katselee ympärilleen ja istuutuu pöytään, hänen viereensä istuu mieheltä näyttävä nainen ja he suutelevat. Megafonista soi kuulutus: "Lady Gaga, sinulle on puhelu". Naiset jatkavat suuteluaan, minkä aikana Gaga sieppaa huomaamatta partnerinsa matkapuhelimen.
                 Vankilan sisällä vangit ovat kokoontuneet yhteiseen tilaan, missä puhkeaa riita kahden vangin välille. He tappelevat ja toinen jää vatsaan sattuneen potkun seurauksena maahan makaamaan. Vartijat eivät välitä tapahtuneesta. Keskusradiosta kuuluu: "Beyoncé soittaa Gagalle", ja seinäpuhelin pirisee. Lady Gaga piikikkäässä nahkatakissaan ja virvoitusjuomatölkkejä hiuksissaan kävelee puhelimelle ja vastaa.
                 Sitten Telephone-kappale alkaa, Gaga laulaa ja tanssii ja kuva siirtyy vankilan käytävän puolelle, missä hän jatkaa tanssia ja laulua neljän muun vangin kanssa, kaikilla on yllään vain niititetyt alusvaatteensa. Gaga näytetään myös vankisellissään kääriytyneenä "Crime scene, do not cross"-teippiin. Hän viiltää stiletillä kieleensä ja mahdollisesti lähettää tekstiviestin näpistämällään matkapuhelimella.
                 "On onnenpäiväsi, joku idiootti maksoi takuusi", sanoo vartija ja nousee tietokoneeltaan avaamaan vankilan oven vapautettavalle Gagalle. Lady Gagalla on yllään erittäin leveälierinen musta hattu, mustavalkoinen asu ja pyöreät aurinkolasit. Vankilan portin avauduttua hän kävelee autolle, ja matkalla vartija sanoo: "Sinä tulet vielä takaisin, kultsi". Auto on Pussy Wagon ja sen ratissa istuu Beyoncé, Honey Bee. "Olet ollut hyvin paha tyttö", tämä sanoo, "hyvin hyvin paha paha tyttö Gaga" Honey Bee haukkaa hunajapullaa, tarjoaa Gagallekin palan ja heittää loput auton ikkunasta kadulle. "M-mm, Honey Bee" Gaga sanoo ja auto lähtee matkaan.
                 Naiset keskustelevat: "Oletko varma että haluat tehdä tämän, Honey Bee?", "Mitä tarkoitat, olenko varma?", "Tiedäthän mitä sanotaan, jos tapat lehmän, sinun täytyy tehdä hampurilainen", "Tiedäthän Gaga, luottamus on kuin peili, sen voi korjata, jos se on rikki", "Mutta voit silti nähdä särön sen paskiaisen heijastuksessa" Sitten radio keskeyttää ilmoituksella Telephone-kappaleen alkamisesta ja Honey Bee laulaa oman säkeistönsä. Lady Gaga ottaa hänestä valokuvia Polaroid-kamerallaan, eräs kuvista lennähtää maahan ja auto jarruttaa Dinerin eteen. Kyltissä lukee: "Diner: home style cooking".
                 Honey Bee astelee sisälle kahvilaan keltaisessa mekossaan ja keltaisessa stetsonissaan. Hän istuutuu pöytään häntä odottaneen poikaystävänsä seuraan. Heidän keskustelunsa näkyy sarjakuvamaisina tekstityksinä: "Hei kulta", "Missä olet ollut, B#?/7&?". Mies nousee ärtyneenä pöydästä ja kävelee tiskille. Hän tunkee toisen miehen ohi, joka nousee seisomaan. Hän kuitenkin tönäisee miestä ja sanoo tekstitettynä: "Mikä v***u sinua vaivaa?" Honey Been poikaystävän asioidessa tiskillä, tämä kaivaa esiin pienen myrkkypullon ja lorauttaa sen sinisen sisällön miehen kahviin. Mies läpsäisee matkalla japanilaista naista takapuolelle, tämä sanoo tekstityksessä "One piece" ja mies istuu takaisin pöytään. Mies hörppää kahviaan ja yskäisee.
                 Keittiön puolella Lady Gaga laulaa sinisine puhelinhattuineen valkoisessa läpikuultavassa mekossa ympärillään raaka-aineita kuljettavia kokinasuisia tanssijoita. Välillä näemme Honey Been motellihuoneessa istumassa sängyllä puhelimen vieressä sininen takki yllään. Kuva vaihtuu takaisin keittiöön ja teksti "Let's make a sandwich", "tehdäänpä voileipä" ilmaantuu ruudulle. Gaga valmistaa sandwichin ja haukkaa siitä. Kahvilan puolella Honey Been poikaystävä jatkaa yskimistään.
                 Keittiössä Lady Gaga kaataa sinistä myrkkyä hunajakannuun sekä ripottelee runsaasti valkoista myrkkyjauhetta lautasille. Tämän aikana ruudussa näkyy Poison TV-tunnus sekä Cook'n'kill-resepti: 1 unssi rotanmyrkkyä, 1/2 unssia Meta-syanidia, 1/2 unssia Fex-M3:a ja 1 kuppi Tiberiumia. Sekoita ja ravista. Onnea". Gaga kävelee valkoinen kokinhattu kallellaan päässä ja keltainen hiuksista tehty puhelinluuri toisen silmänsä päällä, lautasia kantaen kahvilan puolelle. Hän tarjoilee Honey Been poikaystävälle, joka ottaa kärsimättömästi hunajakipon ja kaataa runsaasti hunajaa ruokansa päälle. Hän syö ahnaasti, yskii yhä enemmän, kunnes kuolla kupsahtaa lautasensa ääreen. "Tiesin että ottaisit kaiken hunajani, senkin itsekäs p****ainen", Honey Bee sanoo. Kuvataan kahvilan asiakkaita, jotka syövät ruokiaan samalla kun Gaga katsoo kameraan ja sanoo tekstityksessä saksaksi yksi, kaksi, kolme. Ihmiset yskivät ruokaansa ulos ja kolmosen kohdalla he kaikki kuolevat pöytiinsä.
                 Sen jälkeen Gaga ja Honey Bee tanssivat Amerikanlippu-asuissaan kahvilan lattialla lukuisten tanssijoiden kera kuolleita ruumiita ympärillään. Välillä näytetään Honey Beetä motellihuoneessaan vastaamassa puhelimeen ja takomassa päätään. Sitten Pussy Wagon kaahaa pois kahvilan pihalta "Wroom"-tekstin säestyksellä. Kuvakavalkadissa näytetään maanteillä kaasuttavaa autoa, sekä Pussy Wagonin edessä tanssivaa Lady Gagaa, jolla on yllään leopardikuvioinen trikooasu, -huppu sekä -koppalakki.
                 Seuraa television uutislähetys, jossa uutistoimittaja kertoo: "Täällä näyttäisi olevan tapahtunut joukkomurha. Poliisi on kahden naisen jäljillä, joiden on sanottu paenneen rikospaikalta Pussy Wagonilla". Pussy Wagon jatkaa matkaansa, välillä Gaga ja Honey Bee tanssivat sen takana yllään harsomaiset asut stetsonien päällä, Gagalla vaaleansininen, Honey Beellä musta. Poliisin sireenien ulvoessa Gaga sanoo auton ratissa olevalle Honey Beelle: "Me teimme sen Honey Bee. Mennään nyt kauas kaus pois täältä". Tämä kysyy: "Lupaatko ettemme enää koskaan palaa tänne?". "Minä lupaan", sanoo Gaga ja molemmat paiskaavat kättä. Pussy Wagon ajaa horisonttiin ja helikopterin varjo seuraa sitä likellä. Ruudussa näkyy teksti: "Jatkuu…" ja kuva pimenee.



Interpretaatio

Sisällön tulkinta

Telephone-video sisältää paljon symboliikkaa sekä intertekstuaalisia viittauksia. Musiikkivideo on samalla minielokuva, joka kertoo tarinan kahden vahvan naisen näkökulmasta. He ottavat lain omiin käsiinsä ja kostavat heitä sortavalle miehiselle yhteiskunnalle. Video on kuin yhdistelmä Thelmaa ja Louisia sekä Quentin Tarantinon Kill Billiä. Tarina jatkuu siitä mihin Gagan aiemman Paparazzi-musiikkivideon tarina päättyi, joten lienee paikallaan kertoa lyhyesti mitkä tapahtumat johtivat Telephone-videossa kuvattuihin.
                 Paparazzi-videossa Lady Gaga on poikaystävänsä kanssa hulppeassa kartanossa Ruotsissa. Poikaystävä kantaa Gagan parvekkeelle, jossa he suutelevat, mutta mies tietää paparazzien kuvaavan heitä ja aikoo luultavasti vaatia kuvista rahaa. Hän estää Gagaa lähtemästä pois, jotta paparazzit saisivat tarpeeksi kuvia, mutta tästä syntyneessä käsikähmässä mies lopulta heittää Gagan alas parvekkeelta. Lady Gaga ei kuitenkaan kuole, vaan paranee ja lopulta tervehdyttyään hän kostaa petolliselle poikaystävälleen sekoittamalla myrkkyä tämän teehen. Mies kuolee ja Gaga joutuu vangituksi.
                 Tästä asetelmasta jatkaa Telephone-video, jonka alussa Gaga tuodaan vankilaan. Hänen paras ystävänsä Honey Bee kuitenkin maksaa hänen takuunsa ja Gaga vapautuu. Gaga ja Honey Bee ovat vahvoja naishahmoja, jotka eivät voi sietää kahlitsemista yhteiskunnan normeihin ja miesten alaisuuteen. He matkustavat Pussy Wagon-autolla, joka on tuttu Kill Bill-elokuvan naispäähenkilön, The Briden kulkuneuvona. The Bride haluaa tappaa miehensä, samoin teki Gaga ja nyt on Honey Been vuoro. Gaga ja Honey Bee myrkyttävät jälkimmäisen poikaystävän, joka on ilmeisen naisia alistava sika luonteeltaan. Samalla he kuitenkin tappavat vahingossa koko kahvilan asiakaskunnan. Gaga ja Honey Bee ovat kuin Thelma ja Louise, jotka pysähtyvät tienvarsibaariin ja tappavat miehen, vastustavat yhteiskuntaa ja koettavat paeta sitä keinolla millä hyvänsä. Kummatkin parivaljakot ajavat karkuun erämaahan, mutta Gaga ja Honey Bee jatkavat pakomatkaansa, vaikka poliisi on heidän kintereillään, kun taas Thelma ja Louise ajavat rotkoon epätoivoisessa tilanteessa.

Intertekstuaalisia viittauksia populaarikulttuuriin videosta löytyy runsaasti. Kun Lady Gaga vastaa vankilan puhelimeen, hänellä on yllään nahkatakki, jossa on kunnianosoituksena vanhojen punk-yhtyeiden logoja: "Doom", "Icons of Filth", "GISM Autonomy Anarchy" ja "Dystopia". Takki on peitetty kauttaaltaan niiteillä, mikä henkii punkille ominaista tee-se-itse mentaliteettia, jota Gagakin edustaa; hänen aloittaessa uraansa, hän valmisti itse esiintymisasunsa. Poison TV-kohtauksessa näkyy myrkkyresepti, joka sisältää rotanmyrkyn lisäksi kolme kuvitteellista myrkkyä: Meta-syanidi on lainattu Dune-scifimaailmasta, Fex-M3 Star Warsista ja Tiberium Command & Conquer-tietokonepelisarjasta. Dinerin japanilaisen naisen sanoma ”One piece” on viittaus japanilaisiin animesarjoihin. Pussy Wagon on tietenkin Kill Billistä. Honey Been nimi on viittaus Honey Bunny-hahmoon Tarantinon Pulp Fiction-elokuvassa. Gaga käyttää Polaroid-kameraa, sillä hänet valittiin Polaroidin creative directoriksi. Virgin Mobile, joka näkyy kännykässä, on Gagan Monster Ball-konserttikiertueen sponsori. Videon Diner-kahvilan voi nähdä myös NCIS-rikossarjassa. Eräs alun vanginvartijoista on Ms. Mann, Scary Movie-elokuvasta. Honey Bee käyttää ”mikkihiiri-aurinkolaseja”, samoja joita Gaga käytti Paparazzissa murhatessaan poikaystävänsä. Gagan leopardikuvioinen trikooasu on viittaus kanadalaisen artistin Shania Twainin musiikkivideoon "That Don't Impress Me Much", jossa tämä käyttää samankaltaista asua. Kunnianosoituksena Michael Jacksonille Honey Bee käyttää pseudo-militaristista sinistä takkia, joka on kovin Jacksonin tyylinen ketjuin koristeltuine epoletteineen, minkä lisäksi Gaga tekee Jacksonmaisen tanssiliikkeen vankilan ovella ennen ulos astumistaan.



Teoksen kokonaistulkinta

Lady Gaga kirjoitti Telephone-kappaleen kuvastamaan sisäistä tukehtumisen pelkoaan, sitä ettei saa olla rauhassa, vaan häntä yritetään tavoittaa kaiken aikaa, esimerkiksi juuri puhelimella. Kappaleen sanoitus kertoo naisesta, joka haluaa juhlia rauhassa klubilla, mutta hänen poikaystävänsä yrittää jatkuvasti soitella hänelle, joten nainen ei saa olla rauhassa. Video kertoo tarinan kahdesta vahvasta naisesta, jotka eivät halua alistua miesten maailman naisia tukehduttaviin ja kahlitseviin sääntöihin, vaan ottavat mieluummin oikeuden omiin käsiinsä seurauksista välittämättä.

Video jatkaa Paparazzin synkkää tarinaa, ja koko The Fame Monster levyn, jolla Telephone kappale on, teema on synkkä, kaikki sen kappaleet kuvaavat Lady Gagan syvimpiä pelkoja, hirviöitä, kuten hän niitä kutsuu. Telephone kuvastaa ahdistusta, josta hän kuitenkin vapautuu kappaleen ja videon myötä. Gagan debyyttialbumi The Fame kuvasi kuuluisuutta ja rikasta elämää, The Fame Monster kaikkea siihen liittyviä pelkoja. Lady Gaga kirjoitti The Fame-levyn kappaleet ennen kuin hänestä tuli kuuluisa, mutta kun hän sai mainetta, hän ei enää halunnut kirjoittaa siitä.



Arviointi

Telephone-video kuuluu Lady Gagan parhaimpiin teoksiin. Hän itse sanoi ennen sen julkaisua, että video tulee olemaan parempi kuin Bad Romance, Gagan edellinen single ja video. Omasta mielestäni, ja monen muun fanin ja kriitikon mielestä Telephone ei aivan yllä Bad Romance-videon tasolle, mutta tämä onkin niin suunnattoman tyylikäs, upea ja eeppinen ettei sitä ehkä koskaan voi ylittää. Telephone on kuitenkin helposti Gagan toisiksi paras video. Visuaalisuudeltaan se on henkeäsalpaavan upea, kirkkaat värit, puvustus, lavastus, kaikki sointuu keskenään hyvin yhteen luoden ainutlaatuisen sadunomaisen tunnelman, jota jaksaisi katsella pitempäänkin. Telephone on pitkämuotoinen musiikkivideo, toisin kuin Bad Romance, ja se kertoo Paparazzin aloittamaa minielokuvatarinaa, jolle on luvassa vielä jatkoa jostakin seuraavan levyn kappaleesta.
                 Telephone-videon avulla Lady Gaga osoittaa loistavaa muuntautumiskykyään, sillä edellinen Bad Romance video oli mustavalkosävyinen ja vain joissain kohdin punaisella lisävärillä voimistettu eeppinen video, kun taas Telephone on maanläheisempi, eri tavalla sadunomainen ja ylipäänsä värikkäine ulkoasuineen Bad Romancesta poikkeava, mutta silti loistavaa viihdettä.
                 Lady Gaga on musiikillaan ja videoillaan vaikuttanut runsaasti ajan taiteeseen, muut artistit kopioivat hänen tyylejään ja videoidensa elementtejä ja yrittävät olla yhtä lailla mielenkiintoisia ja kontroversiaaleja persoonia, siinä kuitenkaan onnistumatta. Telephone-video on valtavan suosittu Youtubessa, sitä on katsottu tällä hetkellä yhteensä yli 170 miljoonaa kertaa (134 miljoonaa kertaa sensuroitua versiota, 36 miljoonaa sensuroimatonta). Se on yksi katsotuimmista internetvideoista koskaan, tosin Bad Romance on vielä paljon katsotumpi 450 miljoonalla katselukerrallaan.
                 Telephone-video sai kriitikoilta hyvän vastaanoton ja voitti vuonna 2010 muun muassa MTV Video Music Awardin parhaasta yhteistyövideosta (yhdessä Beyoncén kanssa) Bad Romancen kaapatessa gaalan lähes kaikkien muiden kategorioiden palkinnot.
                 Faneilta video sai tietenkin loistavan vastaanoton ja se synnytti lukuisia imitaatioita, mutta aivan kaikkien mieleen se ei ollut. Niin kuin ei kaikki taide aina voi kaikkia miellyttää, jokaiselle artistille riittää rakastajia ja vihaajia, vaihtelevissa määrin. Tässä tapauksessa jotkut tahot levittivät juoruja, joiden mukaan Lady Gaga olisi Illuminati-salaseuran palveluksessa maailmaa valloittamassa ja mieliämme turmelemassa (oikeasti Illuminati lakkautettiin 1700-luvulla eikä se edes hyväksynyt naisjäseniä). Sitten he esittävät ”todisteinaan” videoista löytämiään symboleita, kuten Lady Gagan usein käyttämää ”OK”-käsimerkkiä, minkä läpi hän katsoo toisella silmällään, jonka he väittävät tässä tarkoittavan ”kaikkinäkevää silmää”, sekä Gagan suuteleman vangin olkapäässä olevaa tatuointia, joka kuvaa Beelzebub-demonia. Tuollaiset teoriat kaatuvat tietenkin omaan mahdottomuuteensa ja oikeiden todisteiden täydelliseen puutteeseen.
            Omasta mielestäni Telephone on maailman toisiksi paras musiikkivideo heti Bad Romancen jälkeen, erityisesti rakastan sen iloista värimaailmaa sekä puvustusta ja uskon videon kestävän hyvin aikaa ja tulevan vielä pitkään olemaan esikuvana muille artisteille, jotka haluavat luoda jotain suurta. Telephone ei ole tavallinen musiikkivideo, se on pienoiselokuva, se on tapaus popkulttuurissa, joka oli kaavoihinsa kangistunut ennen Lady Gagan nousua valokeilaan. Sitä ei kannata eikä voi ohittaa, se kuuluu nykyajan popkulttuurin yleissivistykseen.


Lähteet:
Telephone-musiikkivideo
Telephone: Behind the scenes-video
Wikipedia.com
Gagapedia.com
LadyGaga.com
Helia Phoenix, Lady Gaga: Just Dance: The Biography

_______________________________________________________

Tällaisen palautteen sain opettajalta:

No niin tässä se tuli, ensimmäinen musiikkivideo arvosteltavaksi. Musiikkivideo ei istu kuvataiteen kontekstiin ilman muuta, etenkin elokuvamaisuus siirtää sen enemmän elokuvan arviointimenetelmien piiriin ja sitten on tietenkin vielä se musiikillinen puoli. Lady Gaga on kuitenkin poikkeus, koska hän todella on lähellä performanssin genreä, etenkin hänen julkiset esiintymisensä ovat usein sitä (lihapuvut ym.). Tämä esitetty on kuitenkin tyylipuhdas musiikkivideo ja hieman hankalasti analysoitavissa kuvataiteena.
Sitä on urheasti yritetty ja kokeilu onkin mielenkiintoinen, paikoin siinä on onnistuttu. Etenkin ”teoksen” värimaailman ja muiden ilmaisukeinojen analyysi on osuvaa. Varsinainen fokus on tietenkin Lady Gagan asuissa ja niiden sisältämissä intertekstuaalisissa viittauksissa, esim populaari- ja kulutuskulttuuriin. Myös kaikki keskeiset esineet sisältävät erilaisia vastaavia viestejä. Niitä on myös tarkkanäköisesti kuvatulvasta poimittu analyysin kohteiksi.
Tässä muodossa musiikkivideo on mielestäni kuitenkin niin oma genrensä ja omien tyylilakiensa tuotos, että kuvataiteena, edes nykytaiteena, sen käsittely on liian haastavaa. Hyvä yritys kuitenkin ja muodollisestihan analyysi on reseptin mukaan muuten tehty. Arvosana 3 (asteikolla 1-5).

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti